F.A.Q.

Is tijdelijk verhuren via AirBnb toegestaan?

Verhuren via verhuurplatformen is toegestaan, wel zijn er regels aan verbonden.

Zo moet je zelf de hoofdbewoner zijn en mag je niet aan meer dan 4 personen tegelijk je woning verhuren. 

Indien je woning te koop staat kan je hem tijdelijk verhuren op basis van de leegstandswet, je bent dan niet verbonden aan een maximale verhuurperiode

Je kan ook een short stay of B&B vergunning aanvragen, je mag dan je woning voor langere tijd verhuren.

 

Wat is de minimale- en maximale verhuurperiode?

We kennen geen minimale verhuurperiode, verhuren is al aantrekkelijk wanneer je een weekend weg bent. Wanneer je je huis langer dan 60 dagen wil verhuren zal je een bed en breakfast (B&B) vergunning moeten hebben. Deze vraag je gemakkelijk en gratis aan bij je gemeente.

Indien je een koopwoning hebt die in de verkoop staat kan je verhuren onder de leegstandswet. Voordelen hierbij zijn:

1. Het huis kost je geen geld, het levert  je nu geld op!

2. Het huis wordt behoedt voor leegstand.

3. Een huis wordt gemakkelijker verkocht wanneer het bewoond is.

4. dubbele lasten worden nu gedeeltelijk of geheel  terugverdiend.

Voor meer vragen omtrent leegstandwet kunt u terecht bij de gemeente Maastricht.

 

Waarom kan ik mijn 2e huis in Nederland ook beter door webnb verhuren?

Een vakantiehuis of woonboot in Nederland naast je eigen woning, dan wordt dat gezien als tweede woning. Deze is uitermate geschikt voor tijdelijke verhuur, wat prettige extra inkomsten met zich meebrengt. Pas echter op dat je niet zelf actief je huis verhuurt. Het aanbieden op websites, sleuteloverdracht en schoonmaken ziet de belastingdienst als zelf actief bezig zijn met verhuur. De belastingdienst ziet de verhuur van je vakantiehuis dan als inkomsten uit werk en woning. Dit wordt belast met box 1: 36,5 tot 52 procent belasting! Door het uitbesteden van de verhuur aan onze webnb services en wij dus het werk doen, blijft je woning in box 3, je betaalt dan slechts vermogensbelasting.

 

Wat zijn mijn Financiële verplichtingen als verhuurder?

Je bent wettelijk verplicht om toeristenbelasting af te dragen. Indien je jaarlijks meer dan €31.000,- aan huuropbrengsten ontvangt, zal je ook BTW (6%) moeten afdragen.

Toeristenbelasting wordt geheven bij overnachtingen in Maastricht aan niet-Maastrichtenaren.

 

Moet ik inkomstenbelasting betalen over de huuropbrengst?

Wanneer je tijdelijk je woning verhuurt via Airbnb of aanverwante verhuurplatformen, dien je over de jaarlijkse winst inkomstenbelasting te betalen. Je geeft dan 75% van de huur aan, de overige 25% is vrijgesteld. 

 

Wat kan ik verdienen?

De opbrengsten van verhuur zijn afhankelijk van het type woning, de omgeving en de periode waarin je verhuurd. In Maastricht is de gemiddelde verhuurprijs €71,- per nacht

Zo zijn de feestdagen, evenement dagen en de vakantieperiode aantrekkelijke periodes om je woning te verhuren. Ook in het weekend liggen de verhuurprijzen hoger dan op doordeweekse dagen.

Wij helpen jou graag bij het zetten van een juist tarief. Zodat je een hoge bezettingsgraad hebt voor een zo hoog mogelijke prijs. Zo haal je de maximale opbrengsten met minimale inspanningen.

 

Wat is het verschil tussen Airbnb en Webnb?

Webnb is een aanvullende service, wij zijn geen boeking kanaal en concurreren niet met Airbnb. Airbnb en Webnb profiteren van elkaar zonder dat er een officiële samenwerking is

 

Zijn er kosten verbonden aan jullie dienstverlening?

Als verhuurder maak je bij Webnb nooit kosten. Je ontvangt 80% van de huuropbrengsten, 20% van de verhuuropbrengst brengen wij in mindering voor de gedane werkzaamheden. Wij brengen géén opstartkosten in rekening en indien je huis niet verhuurd wordt, zijn er ook geen kostenverplichtingen.

 

Wanneer word ik uitbetaald?

Voor de 1e van de maand betalen wij  de verhuuropbrengsten uit van de maand daarvoor.

Afhankelijk van je bank zal het geld diezelfde dag of hooguit binnen 3 werkdagen op je rekening staan.

 

Hoe moet ik de woning opleveren?

De woning dient schoon te worden opgeleverd. Wij ontvangen graag 3-setjes reservesleutels, de wifi-codes en eventueel overige belangrijke informatie over de woning.

Ook moet je woning Brandveilig worden opgeleverd. Dit houdt in dat je moet zorgen voor voldoende rookmelders, goed onderhoud van o.a. je gastoestel en een vluchtroute. 

Mocht je geen tijd of zin hebben de woning schoon te maken kan je een extra schoonmaak bij ons boeken vanaf €45,- (afhankelijk van de grootte van je woning).

Na het verhuur zorgen wij ervoor de woning weer spik en span wordt opgeleverd!

 

Hoe zit het met overlast?

Om overlast zoveel mogelijk uit te sluiten, stellen wij gezamenlijk een gewenst gastenprofiel op. We accepteren uitsluitend boekingen van gasten die binnen dit profiel passen. Tevens maken wij ten alle tijden goede afspraken over de huisregels tijdens de check-in en zien we er op toe dat deze worden nageleefd. Mocht er toch sprake zijn van overlast, dan treden wij direct op.

 

Hoe krijg ik inzicht in mijn boekingen?

Ook jij krijgt de inloggegevens zodat je ten alle tijden de boekingen kunt inzien.

 

Kan ik tussentijds mijn woning in?

Met de gasten maken wij afspraken over privacy. Het is daarom niet mogelijk om tijdens hun verblijf de woning in te gaan. Als er sprake is van urgentie, dan kunnen we in overleg met de gasten kijken of er een uitzondering kan worden gemaakt.

Bij verhuur tijdens de verkoop van uw huis kunnen we afspraken maken van vaste dagen wanneer de woning beschikbaar is voor bezichtigingen en dergelijke.

 

Kan ik de verhuur beëindigen?

Wanneer er sprake is van urgentie kan de woning na overleg uit de verhuur worden gehaald. Afhankelijk van het aantal openstaande boekingen zijn hier kosten aan verbonden.

 

Ben ik verzekerd?

Je bent verzekerd voor diefstal, vandalisme en aansprakelijkheid via Airbnb tot een bedrag van 800.000.  Kunst en contant geld vallen buiten deze verzekering. Daarnaast loopt in een aantal gevallen je inboedel- opstal- en aansprakelijkheidsverzekering gewoon door tijdens incidentele verhuur. Raadpleeg hiervoor altijd de polisvoorwaarden van je verzekering.

 

Tip:

Hoewel je verzekerd bent tot €800.000 (bij Airbnb) is het altijd verstandig om waardevolle- en persoonlijke spullen waar je aan gehecht bent op te bergen. Je kan bijvoorbeeld stickers plakken op kasten die privé zijn of als echt zeker wil zijn een kamer of kast afsluiten met een slot. 

 

Hoe zit het met mijn huisdier?

Huisdieren dienen te worden ondergebracht in een dierenpension of elders.

 

Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb?

Je krijgt bij ons één aanspreekpunt toegewezen, bij hem of haar kun je altijd terecht voor vragen. In de meeste gevallen is dit ook de contactpersoon voor de gasten die in jouw woning verblijven.